Wettelijk minimumloon van € 8,50 per 1 januari 2015
Na de Bundestag (Duitse Tweede Kamer) heeft medio juli ook de Bundesrat een wetsvoorstel goedgekeurd dat een nationaal minimumloon van € 8,50 per uur invoert. Dienovereenkomstig zullen volgens de regering ongeveer 3,7 miljoen mensen meer gaan verdienen. De nieuwe wet treedt per 1 januari 2015 in werking. Het plan komt van de regeringscoalitie CDU/CSU en SPD.
Er zijn wel uitzonderingen ingevoerd. Zo zal het minimumloon niet gelden voor jongeren onder 18 jaar, stagiaires en voor langdurig werklozen tijdens de eerste zes maanden van hun job. In sommige gevallen geldt een overgangsmaatregel tot 2017.
De invoering van een wettelijk minimumloon was een belangrijke eis van de sociaaldemocraten tijdens de regeringsonderhandelingen met de christendemocraten van bondskanselier Angela Merkel. Die laatste was aanvankelijk tegen de invoering van het minimumloon, maar zonder compromis was een regering met de SPD wellicht niet mogelijk geweest. Duitsland is een van de weinige Europese landen waar het minimumloon nog niet bestaat, al zijn er wel sectorale minimumlonen.
Om de naleving van de betaling van het minimumloon te controleren, moet de overheid 1.600 inspecteurs in dienst nemen. Dat gaat Berlijn een slordige 79,6 miljoen euro per jaar kosten, aldus de tabloid-krant Bild. Controle is nodig omdat wit werken een stuk duurder wordt door het minimumloon en het voor bedrijven dus lucratiever wordt mensen zwart te laten werken.
Heeft u vragen over Duitse cao’s of over de implicaties van een wettelijk minimumloon voor uitzendkrachten in Duitsland, neem dan contact op met Nicki Welchering van Strick advocaten & belastingadviseurs.
www.strick.de