Nieuwe regels voor het webwinkelen
Boodschappen doen is een makkie tegenwoordig: shampoo, tandpasta en de paracetamol per muisklik het winkelmandje in, klik naar de kassa, klik voor aankoop bevestigen en klaar is kees! In Duitsland winkelen inmiddels 94 % van de internetgebruikers boven de 14 jaar online. Niets is eenvoudiger dan een snelle boodschap per muisklik. En valt het product niet in de smaak, stuurt men de spullen gewoon terug naar de webwinkel.
Zo simpel ging dit tot vorige maand. Sinds 13 juni 2014 is er echter in Duitsland een nieuw consumentenrecht in werking getreden. Hierbij gaat het met name om enkele niet onbelangrijke veranderingen bij het online winkelen. De consument krijgt er rechten bij, maar moet ook aan nieuwe verplichtingen voldoen. Volgens actueel geldend recht kan de koper van goederen uit een webwinkel zijn koopovereenkomst herroepen door de spullen gewoon zonder verder commentaar binnen 14 dagen terug te sturen.
Dit is voor koopovereenkomsten die na 13 juni 2014 worden afgesloten niet meer mogelijk. Vanaf dit tijdstip dienen zij vergezeld te gaan van een uitvoerige verklaring waaruit tot uitdrukking komt dat de koper aan dit contract niet meer gebonden wenst te zijn. De webwinkelier is vanaf juni 2014 verplicht, zijn klanten een wettelijk voorgeschreven herroepingsformulier ter beschikking te stellen. Hiervan kan de koper gebruik maken, om de tevoren gesloten koopovereenkomst te herroepen, maar is hiertoe niet verplicht. Weliswaar moet de herroeping van het koopcontract telefonisch, per e-mail, fax of brief tot uitdrukking worden gebracht, een duidelijk bepaalde vorm is door de wetgever niet voorgeschreven.
Overigens: een reden voor de herroeping van het koopcontract hoeft de koper net als voorheen ook volgens de nieuwe regels niet op te geven.
Een andere richtlijn staat het webwinkels met ingang van 13 juni 2014 toe, de kosten voor het retourneren van online bestellingen door te berekenen aan de klant. Tot nu toe is het zo dat detailhandelaars deze kosten slechts dan aan hun klanten doorberekenen, als de bestelling onder de € 40 euro grens blijft. Ondanks deze wettelijke tegemoetkoming zijn de grote spelers in Duitsland zoals Zalando, Amazon en Otto niet echt serieus van plan hun klanten op te zadelen met de kosten voor het terugzenden.